Nadat de biervereniging SLOK uit Moen begin jaren ’90 ter ziele was gegaan, beschikte de regio Zuid-West-Vlaanderen niet meer over een onafhankelijke bierproeversvereniging. Een aantal bierliefhebbers met diverse achtergrond staken de koppen bij elkaar om dat te veranderen. Sommigen waren al heel lang begaan met de Belgische bierwereld en trokken geregeld met vrienden en/of met de familie naar de nog bestaande kleinere Belgische onafhankelijke brouwerijen. Enkelen waren huisbrouwers en/of hadden plannen om met een echte brouwerij te beginnen, enz. Allen hadden ze de passie voor het goede, ambachtelijke bier gemeen, en de drang om iets te ondernemen tegen de aan de gang zijnde teloorgang van brouwerijen en bierstijlen.

Dit paste perfect in het kader van de toenmalige nationale bierconsumentenvereniging OBP, Objectieve Bierproevers. Finaal leidde dit op 17 februari 1994 tot de oprichting in Kortrijk van een Zuid-Westvlaamse bierconsumentenvereniging met de naam H.O.P., verwijzend naar bier, hop en objectief bierproeven. Voluit staat dit voor Heerlijk Objectief Proeven, en daaruit blijkt dat we de filosofie en doelstellingen van OBP volledig konden onderschrijven.

Het logo van de vereniging verwijst onder meer naar thuishaven Kortrijk (gulden spoor) en naar hop (de hoppebel).

De vereniging startte als een feitelijke vereniging, maar gezien de vele activiteiten en de daaraan gepaarde risico’s, naast de steeds wijzigende wetgeving, leidde er finaal toe dat voor een vzw-statuut werd geopteerd in 2005.

Klein begonnen met een vijftiental leden, gaat de vereniging elk jaar blijvend op zijn elan verder.

Wanneer sluit U zich aan ?

 

Zythos vzw

Op 22 februari 2003 stond Heerlijk Objectief Proeven (HOP) mee aan de wieg van de opvolger van OBP (Objectieve BierProevers), de nieuwe nationale bierconsumentenvereniging Zythos vzw. Zythos vzw verspreidt op kwartaalbasis een erg interessant en kleurrijk tijdschrift dat de meest recente evoluties in de Belgische bier- en brouwerijwereld omstandig beschrijft.

Kalender 2019

Zaterdag 16 februari 2019
25 jaar H.O.P.
In de Taproom van Brouwerij De Ranke

Maandag 11 maart 2019
Hop & IPA soorten
In de Gainsbar

Donderdag 2 mei 2019
BOMBrouwerij te gast
In 't Rusteel

Zaterdag 25 mei 2019
Brouwerijbezoek Deca
We spreken af in de brouwerij

Donderdag 20 juni 2019
Collaboration brews
't Koningshof Bissegem

Donderdag 26 september 2019
Paint it black
In 't Rusteel

Donderdag 10 oktober 2019
Bier en kaas 
In De Levensboom Wevelgem

Maandag 18 november 2019
Quadrupel en/of Barley Wine
In Gainsbar Kortrijk 

Donderdag 12 december 2019
Vertical tasting van Stille Nacht

Info

Alle informatie over Heerlijk Objectief Proeven (HOP) en de nationale bierconsumentenvereniging ZYTHOS vzw is te bekomen bij de voorzitter:

Lode Van Biervliet
Notelaarstraat 25, 8560 Wevelgem
Telefoon en fax: 00 32 (0) 56 40 20 12
Mail: lode.van_biervliet@telenet.be

Met de steun van: